Bahasa Melayu

Bahasa Inggeris

Soalan Lazim

Aduan

Hubungi Kami

Peta Laman

PORTAL RASMI JABATAN PENGAIRAN DAN SALIRAN WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR

Pengurusan air hujan dan terowong jalan raya atau terowong pintar adalah 9.7 km panjang laluan air untuk pengalihan air banjir, dengan 3.0 km panjangnya adalah fungsi ganda, digunakan sebagai lebuh raya dan laluan air.

Pembinaan terowong bermula pada Januari 2003 dan selesai dalam 54 Bulan. Komponen yang membentuk sistem lengkap terowong pintar mampu memegang jumlah 3 juta meter padu air. Ia boleh dibahagikan kepada 2 kategori utama iaitu struktur utama dan pengesanan banjir.

Struktur utama adalah struktur pengalihan, kolam pemegang Berembang, terowong dan kolam penerima yang dikenali sebagai kolam atenuation di Taman Desa. Seluruh sistem kemudian disambungkan ke struktur aliran keluar, di mana air dibuang kembali ke aliran semula jadi, Sungai Klang melalui Sungai Kerayong di Taman Desa.

Sistem pengesanan banjir termasuk hujan, aliran masa nyata, paras sungai dan pemantauan paras air kolam. Data masa nyata digunakan sebagai input untuk model hidrologi dan hidraulik. Proses ini melibatkan pengumpulan data, penghantaran, pemprosesan dan analisis untuk meramalkan banjir berdasarkan ciri-ciri ribut untuk menentukan mod mana yang akan diaktifkan.

Semasa keadaan aliran normal di Sungai Klang, SMART tidak diaktifkan untuk pengalihan banjir, iaitu Mod 1. Pada masa ini, terowong kering dan lebuh raya dibuka untuk lalu lintas. Apabila aliran melebihi 70 m3 / s, proses pengalihan diaktifkan, menggunakan hanya bahagian longkang bawah, ini adalah mod 2. Walau bagaimanapun, apabila aliran lebih daripada 150 m3/s, Mod 3 akan diaktifkan. Semasa mod ini, kompartemen lebuh raya akan dibersihkan dari lalu lintas dan terowong akan bersedia untuk pengaktifan mod akhir, iaitu Mod 4. Mod 4 akan diaktifkan jika hujan lebat berpanjangan. Pada peringkat ini, terowong berjalan pada kapasiti penuh dan lebuh raya akan digunakan sepenuhnya untuk mengalirkan air banjir.

SMART mula beroperasi pada bulan Julai 2007. Sejak itu, ia telah menghalang banjir kilat di tengah-tengah Bandar Kuala Lumpur semasa hampir 600 peristiwa hujan, termasuk 9 ribut besar.


MODE 1

  • Lalu lintas dibenarkan di terowong

MODE 2

  • Air banjir mengalir di bahagian bawah terowong (lower drain)

  • Terowong trafik dibuka untuk laluan trafik masuk dan keluar Kuala Lumpur.

MODE 3

  • Air banjir mengalir di bahagian bawah terowong (lower drain)

  • Terowong trafik ditutup dan dikosongkan daripada kenderaan.

MODE 4

  • Air banjir mengalir di bahagian bawah terowong (lower drain)

  • Terowong trafik ditutup dan dikosongkan sepenuhnya daripada kenderaan